Rätt bildstorlek på Instagram 2024

Mina
Välj rätt bildstorlek på Instagram

Välj rätt bildstorlek på Instagram

Vilken bildstorlek är det egentligen som gäller för bilder och videos på Instagram 2024? Det är inte helt enkelt att hålla koll på de storlekar som gäller för inlägg, respektive reels och stories. Därför har vi sammanställt en enkelt guide som visar vilka bildstorlekar du bör använda när du delar ditt content på plattformen.

Det har inte alltid sett ut som det gör idag med bildstorlekarna på Instagram. Tidigare kunde man bara publicera kvadrater, men mycket har hänt sedan dess med stories, reels, live osv. Det gäller därför att hålla sig uppdaterad på vad som gäller här och nu!

Genom att anpassa bilderna efter Instagrams rekommendationer så säkerställer du inte bara att bilden får bra kvalitet och att du utnyttjar hela skärmytan utan också att delar av bilden inte beskärs bort. Dessutom ser inlägget mycket mer proffsigt. Det finns alltså bara saker att vinna!

Företagare! Vill du lära dig mer om hur du optimerar din företagsprofil på Instagram? Läs Skapa en proffsig företagsprofil.

Rätt bildstorlek på Instagram 2024

När du laddar upp bilder och videor på Instagram är det viktigt att tänka på vilket bildförhållande och storlek din bild ska ha beroende på vilken inläggstyp du ska göra. Bildförhållande beskriver bredden i förhållande till höjden på en bild, exempelvis 4:5 eller 9:16, där den första siffran står för bredd och den andra för höjd. Storlek handlar om antalet pixlar som utgör bredden och höjden på din bild eller video. Precis som med bildförhållande anges storleken med två siffror, där den första representerar bredden och den andra höjden.

På Instagram kan du dela inlägg med bilder & videos med ett kvadratisk, liggande eller stående format. Du kan också dela Stories, Reels och Livesändningar med ett stående format som fyller hela skärmen på din mobila enhet. NU KÖR VI!

Profilbild 180 x 180 px (1:1)
Din profilbild kommer att synas bredvid varje inlägg du publicerar, därför är det viktigt att du väljer en profilbild som gör det tydligt vem avsändaren är samt att den är i bra kvalitet. Du kan ladda upp din profilbild som en kvadrat 1:1, den får automatiskt en cirkelform efter uppladdning på Instagram. Med en 180 x 180-bild ser din profilbild bra ut på alla enheter.

Rätt bildstorlek på Instagram. Guide, bildförhållande och storlek. Instagram inlägg, liggande, kvadratisk & stående.

Liggande bild 1080 x 566 px (1.91:1)
Denna bildstorleken är användbar när du vill dela bilder som tagits i ett liggande format. En fördel med detta bildformatet är att mer av texten syns eftersom de inte hamnar nedanför en scroll på skärmen. Texten klipps fortfarande efter en viss längd men användarna klicka på ”mer” för att se hela texten. Tänk på att bilden kommer visas som en kvadrat i profilens flöde, sidorna av bilden kommer automatiskt beskäras bort. Testa gärna innan du publicerar för att se hur det kommer se ut.

Kvadratisk bild 1080 x 1080 px (1:1)

Den kvadratiska bilden är det klassiska bildformatet på Instagram. Det fungerar toppen när du vill säkerställa att all viktig text kommer synas i videon/bilden. Passar även bra för en produktkarusell för en annons eller bilder med text i. Dessutom vet du alltid exakt hur bilden kommer se ut i profilens flöde.

Stående bild 1080 x 1350 px (4:5)

Denna bildstorleken gör sig allra bäst på Instagram! Passar utmärkt för de flesta bilderna och ger en uppdaterad och modernt utseende för dina inlägg. Vi rekommenderar 4:5 för annonser som ska dyka upp i användarnas flöde. Detta för att formatet tillåter dig att utnyttja maximal skärmyta för din annons samtidigt som det också ser riktigt snyggt ut.

Good To Know – I profilens flöde så visas alla inlägg som kvadrater i ett rutmönster. Tänk därför på detta när du laddar upp en stående eller liggande bild, testa gärna innan för att se hur bilden kommer att beskäras i profilens flöde

Mall . Lar Dig Inlagg 6

Stories 1080 x 1920 px (9:16)
När du använder denna bildstorleken så fyller du upp hela skärmytan. Tänk dock på att olika mobiler har olika mått, lägg därför inget viktigt i kanten storyn som riskeras att beskäras bort. När du redigerar din story brukar man kunna se en linje som visar hur långt kan lägga text och andra dekaler.

Reels 1080 x 1920 px (9:16)
Kom ihåg att reelen beskärs i flödet, så lägg inget viktigt nära kanterna. Ladda upp en omslagsbild till reelen i storlek 9:16 men tänk på att även denna visas som i 1:1 i din profil.

Live 1080 x 1920 px (9:16)
Instagram Live-videor sänds direkt från din mobil. Därför blir bildformatet blir alltid skärmens bredd och höjd, oftast är denna 9:16. Du kan inte ändra storleken för live-video och därför behöver du inte göra något utan bara köra på.

SNYGGT!

Nu när du vet vilken bildstorlek du ska använda till dina Instagraminlägg så är det ju dags att ta fram bilder du kan lägga ut. Kanske funderar du nu på hur man egentligen ska tänka när man tar bilder till sociala medier. Om svaret är ja, så har vi den ultimata guiden för dig som vill skapa bildinnehåll till dina sociala medier – fota till sociala medier.

Guide - fotografera till sociala meder.