Salty Communication AB
Storgatan 82A
352 46 Växjö

Telefon: 0470-773300
Org. nr. 559178-2817

11 riktigt bra och kostnadsfria onlinetjänster för företagare

Vi på Salty vill tipsa dig som företagare om hur ni på egen hand kan lyfta era digitala kanaler genom kostnadsfria onlinetjänster. Vissa av dessa erbjuder utökad funktionalitet mot uppgradering men med vissa kommer ni riktigt långt utan att faktiskt betala en krona. 

kommunikation i företag

Intern kommunikation för ert företag

För många är Slack en relativt okänd tjänst som länge varit populär inom startupvärlden och utvecklare. Bolaget börsnoterades relativt nyligen med en värdering på omkring 16 miljarder dollar.

Vi på Salty använder Slack för att kommunicera med varandra på distans, skicka enklare filer, texter samt få notiser från webbtjänster vi kopplat samman. 

Vi använder gratisversionen och klarar oss alldeles utmärkt, men vi är begränsade att endast spara 10 000 meddelanden om vi inte uppgraderar. I ärlighetens namn så känns det som att vi är väldigt långt ifrån behovet att uppgradera men för större företag är det såklart värt en uppgradering.

Genom gratisversionen är man dessutom begränsad i form av max 10 integrationer och endast videosamtal med en person i teamet samtidigt. Även här är det sällan ett problem för de flesta mindre företag. 

onlinetjänster design för sociala medier

Designverktyg online för dig som inte har Adobe

För dig som postar mycket på sociala medier, men kanske inte har kunskap eller råd med Adobes program som Illustrator och Indesign är Canva ett väldigt bra alternativ. Det är webbaserat och ger dig möjligheten att skapa egna posters, logotyper, presentationer och inlägg för social medier.

Gratisversionen har några kännbara begränsningar och för den som använder Canva mycket är en uppgradering väl värd investeringen på runt hundringen per månad. En av få onlinetjänster vi verkligen rekommenderar.

google analytics

Google Analytics

Gammal är äldst?

Google Analytics är det mest använda analysverktyget för att mäta hur en webbsida presterar. Visst, det har blivit enklare med åren men Google Analytics har länge behållt en åldrande design och användarvänlighet. Det är mycket siffror och tekniska begrepp som lätt kan bli förvirrande för nybörjaren.

Om du har en webbsida i WordPress finns Googles egna officiella plugin att ladda ner här. Till skillnad mot förr när man behövde klistra in koder i header, så leder detta pluginet dig smärtfritt genom implementeringen. 

seo analys

Seo på ett förståeligt sätt.

Eventuellt har du som läser detta hittat hit genom en googling eftersom sökmotorn anser att denna sida kan vara relevant för dig. För många inom internetbranschen är SEO ett magiskt ämne där det handlar om att konstant anpassa sig efter nya algoritmer för att överträffa sina konkurrenter. 

SEO är komplext om man ska bli riktigt duktig, och ärligt talat finns det ingen gräns för hur djupt man kan gå. För de flesta företagare däremot tycker vi att endast grundläggande arbete med SEO är nödvändigt eftersom man alltid måste väga tid/kostnad mot vad man kan få tillbaka.

Låter det som att vi underskattar SEO? Nej inte alls, men det är trots allt bara en del av sin övergripande strategi för att få nya kunder. Vissa däremot har uppnått fantastiska resultat genom att investera i organisk trafik.

SEO kräver långsiktigt arbete för att successivt jobba sig uppåt i sökresultaten, och när man väl nått högt upp finns det såklart en stor vinning i att få inkommande kunder levererat medan du sover. 

Ubersuggest är en en av flera gratis onlinetjänster där du kan skriva in er webbadress och få en analys serverat tillbaka med resultat, förbättringsförslag samt svårighetsgrad på implementering. 

snabb webbsida

Testa hastigheten på er webbsida

En webbsidas hastighet har en mycket stor påverkan på hur besökarna upplever er sida. För att testa detta i teorin finns det en tjänst som heter Pingdom där man helt enkelt fyller i sin domän och får ett hastighetsresultat. 

Vi rekommenderar för de flesta att välja London elle Frankfurt som testserver. När resultatet kommer fram kan man exempelvis se sidans responstid samt vad som tar längst tid att ladda. 

Om det skulle visa sig att ni inte får 100 poäng med betyg A kan man ändå andas ut lite när man sätter resultatet i perspektiv. Exempelvis fick Google 88 poäng i skrivande stund.

För dig som inte är tekniskt kunnig nog att optimera hastigheten på en sida rekommenderar vi att endast ta vid åtgärder om det är onormala laddningstider eller stor storlek på sidan. 

Det är svårt att ge ett exakt svar på vad som är en bra laddningstid eftersom det beror på både faktorer som server och webbsida. Om resultatet är under en sekund är det bra, är det runt två är det okej, men börjar det drivas upp mot fyra, fem sekunder skulle jag se över saker.

Om laddningstiden är hög kan det exempelvis bero på att er WordPressida har många plugins och scripts som måste laddas in. Ifall sidan är stor (ca 5MB+) handlar det sannolikt om att bilder på webbsidan är för tunga.

Tyvärr har vi märkt att vissa företags webbsidor är väldigt tunga på grund av högupplösta bilder trots att en webbyrå skapat sidan. Det är sällan okunskap, utan snarare slapphet. 

Använd Pingdoms tjänst som en vägledning – inte som en total sanning. 

spela in skärm

Spionera på dina besökare (med GDPR på rätt sida)

Din första reaktion kommer vara ”Men hallå är Hotjar verkligen lagligt?”. Ja, det har lagen på sin sida tack vare att de inte samlar in känslig persondata utan snarare information om hur besökare interagerar med webbsida. Det betyder bland annat att du inte kan se inloggningsuppgifter, e-postadresser eller telefonnummer som användaren eventuellt knappar in på webbsidan.

Hotjar gör det möjligt att spela in hur användaren scrollar och klickar på sidan vilket gör det möjligt att analysera problem. Kanske upptäcker du en knapp som inte är klickbar, eller ett element på sidan som många misstolkar. 

ta bort bakgrund

Photoshop under 10 sekunder

Vi är nog många som ibland irriterat oss på bilder som man helst velat ha i transparent bakgrund till exempelvis en Powerpint-presentation. Med remove.bg kan man enkelt ladda upp en bild och genast kunna ladda ner en ny version med transparent bakgrund.

Det här är riktigt smidigt för den som inte är proffs på Photoshop men ändå önskar friläggning av bilder. Resultatet blir inte alltid 100% men för att vara gratis onlinetjänst gör den oftast jobbet med bravur. 

seo google search console

Onlinetjänst för enklare SEO-rapport

För många är Google bara en sökmotor men för oss som jobbar inom it vet att Google är så enormt mycket mer än så. De har massvis av onlinetjänster som kan hjälpa företagare med digitala lösningar.

Ett av dessa är Google Search Console där man efter att ha verifierat ägandeskapet av webbsidan kan se information om hur besökare hittar er sida. Exempelvis kan man se vad besökare först har googlat innan de klickat sig in på er länk. 

gratis bilder

Onlinetjänst för gratis bilder

Vi som skapar webbsidor vill i allra högsta grad använda egentagna foton men ibland behövs så kallade stock photos från ett bibliotek. Tyvärr är många gratisbilder, just gratis av en anledning, nämligen att de på ren svenska är riktigt dåliga. Unsplash däremot tycker vi håller riktigt hög klass jämfört mot många andra onlinetjänster.

Onlinetjänst för komprimering av bilder

Den här tjänsten är guld värd för den som arbetar mycket med bilder. Det är inte ovanligt att TinyPNG kan förminska bilder upp till 70-80% beroende på förutsättningar. 

Hur blir bildkvaliteten då? Om du kan urskilja originalbilden mot den komprimerade versionen i ett blindtest blir vi imponerade. Om du mot förmodan skulle se en viss kvalitetssänkning så kan du nog ända räkna med att plussidan av en kraftigt reducerad bild väger över.

Den här onlinetjänsten passar bra för dig som vill förminska bilder till blogg, webbsida eller presentationer utan att ha tekniskt kunnande. Det kommer ofta vara väldigt användbart att förminska storleken på dina onödigt tunga bilder.

Det minus som skrevs på den här tjänsten är att man inte kan ladda upp en större bild än 5 M, vilket är synd eftersom det ofta är riktigt tunga bilder man vill förminska. Dock ska man komma ihåg att någon ägnat oerhört många timmar åt att skapa den här fantastiska onlinetjänsten så självklart ska de få möjlighet att ta betalt för något.

Hoppas ni fick värdefulla tips!

Önskar ni hjälp att installera några tjänster eller vill veta mer om vad vi arbetar med? Välkommen att läsa mer här